• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
30.03.2024

Pobeg k sreči ... in še dlje!

O projektu Pobeg k sreči

Pobeg k sreči (ang. Escape to Happiness) je projekt, sofinanciran s strani EU in programa Erasmus+, ki poteka med 31. 12. 2022 in 31. 12. 2024. Naša vizija je osredotočena na spodbujanje občutka zadovoljstva v teh negotovih časih. Zasavska ljudska univerza in Zavod ASPIRA sta s partnerji iz različnih evropskih držav združili moči, da bi odkrili, dokumentirali in delili učinkovite prakse, ki izboljšujejo dobro počutje odraslih, ki so vključeni v različne učne programe.

Cilj projekta je večplasten. Želimo povečati motivacijo odraslih za udeležbo v izobraževalnih programih, spodbujati socialno interakcijo, povečati učinkovitost izobraževalnih programov ter usposobiti izobraževalce odraslih za delo na področju spodbujanja sreče.

Med rezultati projekta bodo knjižica z najboljšimi praksami s področja spodbujanja občutka sreče pri odraslih, matrica veščin, izobraževalna soba pobega, vsebina za usposabljanje izobraževalcev ter platforma za e-učenje. Projekt združuje partnerje iz Slovenije, Portugalske, Hrvaške, Cipra, Bosne in Hercegovine, Italije ter Finske.

Knjižica dobrih praks

Pri doseganju našega cilja smo uporabili raznoliko metodologijo, ki je vključevala poglobljene intervjuje, raziskave in tesno sodelovanje s partnerji. Skozi to proces smo identificirali 80 potencialnih dobrih praks, ki so na svoj način prispevale k blaginji odraslih. Po natančnem preučevanju smo izbrali 40 zglednih praks, ki so se izkazale kot najbolj učinkovite, inovativne ter prilagodljive.

Knjižica zbranih najboljših praks je razdeljena na štiri poglavja. Prvo poglavje obsega predstavitve različnih dejavnosti, pri katerih je v ospredju izboljšanje dobrega počutja odraslih. V naslednjem poglavju so predstavljene različne vaje čuječnosti in refleksije, saj se projekt osredotoča na področje duševnega zdravja posameznikov. Današnji časi so negotovi, stresni in hitro se spreminjajoči, zato menimo, da je potrebno skrbeti v prvi vrsti zase in za svoje fizično in duševno zdravje. S tem namenom smo v knjižico dobrih praks vključili tudi pomen vadbe na prostem in primere fizičnih dejavnosti. V zaključnem poglavju predstavljamo še različne projekte, knjige in orodja, s katerimi si lahko pomagajo izobraževalci odraslih in drugi, pri doseganju različnih izobraževalnih ciljev.

Do knjižice lahko dostopate na povezavi.

Soba pobega v … srečo!

Naš cilj je razviti metodologijo za izobraževanje odraslih, ki bo pomagala krepiti občutek sreče med njimi. Za dosego tega cilja smo pričeli ustvarjati novo in zanimivo orodje - sobo pobega iz nezadovoljstva, ki je sestavni del naše metodologije.

Udeležencem je na začetku predstavljena Evelyn, ki se ziblje med burnimi valovi kot ladijica na nenehno spreminjajočem se oceanu življenja. Kljub temu, da ji notranji nemir ne prizanaša, se pogumno odloči za potovanje, ki bo morda prineslo odgovore. In tako najde svoj mir v … To pa morajo udeleženci ugotoviti sami.

Soba pobega je sestavljena iz devetih različnih delov sestavljanke, vsak del pa razkriva nov košček zgodbe Evelyninega potovanja. Udeleženci se podajo na raziskovanje njenega sveta, ki je prepleten s poučnimi izobraževalnimi cilji in priložnostmi za osebno rast ter razvoj specifičnih kompetenc. Po vsaki uspešni rešitvi se udeleženci zazrejo vase in opravijo (samo)refleksijo, ki jih poglobi v namen posameznih izzivov. Skozi ta proces moderator prevzame ključno vlogo, usmerjajoč udeležence k razumevanju in odkrivanju svojih notranjih potencialov.

Udeleženci sobe pobega so z vznemirjenjem sprejeli izzive, saj so bili vsak trenutek priča novim dogodivščinam. Všeč jim je bilo aktivno reševanje številnih ugank in izzivov. Soba pobega med drugim spodbuja tudi timsko sodelovanje, saj je večina ugank zastavljenih tako, da morajo vsi prispevati svoj del, da pridejo do rešitve.

Fotografije udeležencev, ki z žarom v očeh sprejemajo izzive, dokazujejo, da je soba pobega resnično destinacija, ki vodi k notranji sreči.

 





 













 


Še več informacij o projektu pa lahko najdete tukaj. Še več fotoutrinkov pa v naši galeriji

Nikolaja Bukovšek in Laura Kmetič Jurečič
PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji