• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
05.02.2024

Teden pisanja z roko 2024 tudi na ZLU

Tudi v letošnjem letu se je Zasavska ljudska univerza pridružila akciji Teden pisanja z roko 2024, ki je potekal v tednu med 22. in 26. januarjem 2024, in je osrednji dogodek Društva Radi pišemo z roko. V zadnjih letih vse bolj opažamo, kako digitalizacija - skupaj z drugimi oblikami modernizacije - v zadnjih letih vse bolj izpodriva vrednote, kakršne so osredotočenost, natančnost in navsezadnje tudi samo pisanje z roko.

Pisanje z roko je več kot le način komunikacije. Je globok izraz posameznikovega notranjega sveta, ki omogoča povezavo z lastnimi mislimi, čustvi in spomini. V današnjem svetu, kjer prevladuje digitalna komunikacija, pisanje z roko ohranja pomembne vrednote, kot so osebna izraznost, natančnost in globoko čustveno doživljanje. V terapevtskem smislu ima pisanje z roko močan učinek, saj stimulira možganske regije, ki so povezane z jezikom, motoričnimi sposobnostmi in čustvenim procesiranjem. Ta aktivacija lahko prinaša koristi, kot so izboljšanje kognitivne (spoznavne) funkcije, izboljšanje samopodobe ter zmanjšanje stresa in tesnobnih občutkov.

Pisanje z roko omogoča globlje povezovanje s spomini in čustvi, saj pisanje z roko zahteva večji angažma kot tipkanje. Proces oblikovanja črk in besed na papirju omogoča posamezniku, da se poglobi v lastne občutke in reflektira svoje doživljanje. Terapevtski vidik pisanja z roko torej ni zgolj v samem dejanju pisanja, ampak tudi v globljem razumevanju sebe ter posledično v izboljšanju posameznikovega duševnega zdravja. Pisanje z roko tako ne le oživlja tradicijo, temveč tudi spodbuja terapevtski vidik pisanja, ki se odraža v izboljšanju čustvenega stanja, povečanju samozavedanja ter spodbujanju kreativnosti in osebne rasti.

Letošnja osrednja tema Tedna pisanja z roko je bila Zapisi časa o nas, zato smo na ZLU izvedli delavnico z naslovom Pišemo z roko: Pogled v preteklost in prihodnost. Najprej smo se udobno namestili in razmišljali o svoji preteklosti – o trenutku v življenju, ki nam je ostal v spomin. Na list papirja smo ta dogodek podrobno opisali – kaj se je zgodilo, kakšna je bila situacija, kdo je bil prisoten, kaj smo o tem občutili, kako je to vplivalo na nas in naše življenje.

  

  

Kaj vse so udeleženci delavnice zapisali (oz. tudi narisali), si lahko ogledate v nadaljevanju.

  
  
  
  
Življenjske izkušnje in preteklost nas lahko naučijo veliko – pa vendar se je potrebno slej kot prej obrniti naprej in slediti svojim življenjskim ciljem. Tako smo tudi na delavnici »obrnili list« in razmišljali o naši prihodnosti – specifično o naših življenjskih ciljih v letu 2024. Pogovarjali smo se o naših hobijih, interesih, željah, zdravju (tako fizičnem kot duševnem), financah, medsebojnih odnosih (v družini, s prijatelji, sosedi, sodelavci), izobraževanju, karieri, osebni rasti, in vse, kar spada k življenju.

  

  
 
Na ZLU pa trenutno izvajamo tudi kar nekaj tečajev slovenščine za tujce in programov Začetne integracije priseljencev. Odločili smo se, da tudi v teh izobraževalnih oblikah združimo učenje slovenščine s pisanjem z roko.
  
  

Teme zapisa tokrat nismo določali – tako so se nekateri odločili, da bodo pisali o svojih izkušnjah prihoda v Slovenijo, zapisovali so misli, ki jih vodijo skozi življenje in izkušnje, ki so jih tekom let pridobili. Nekateri pa so se odločili in preprosto zapisali kakšno Prešernovo pesem. Na tečajih je bilo s starši prisotnih tudi nekaj mlajših otrok, ki pa so svoje misli izrazili skozi sliko. In tako so nastali ti čudoviti izdelki, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

    

  
  
  

  

  

  
      
Upamo, da bodo spodnje misli tudi vam ogrele srce – tako kot so ga marsikomu od nas.



Za konec pa dodajo še misel enega izmed udeležencev, ki lepo povzame življenje – in tako zaključujemo Teden pisanja z roko 2024. Pa vendar se bomo na Zasavski ljudski univerzi še naprej trudili ohranjati to pomembno veščino.

 
Nikolaja Bukovšek
Zasavska ljudska univerza
 
  
PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji