• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
23.06.2024

Umetnost za zeleni jutri: Povezovanje kreativnosti in ohranjanja narave

Pod mentorstvom slikarke in umetnice Severine Trošt Šprogar je potekal študijski krožek z naslovom Umetnost za zeleni jutri: Povezovanje kreativnosti in ohranjanja narave. Program, zasnovan z namenom spodbujanja ustvarjalnosti in ozaveščanja o pomenu ohranjanja narave skozi umetnost, je udeležencem omogočil spoznavanje različnih likovnih tehnik ter njihovo povezovanje z ekološkimi tematikami.

Namen študijskega krožka

Študijski krožek je zajemal spoznavanje tehnik z različnih likovnih področij, tematika vseh likovnih del pa je bila skupna: ozaveščanje o pomenu ohranjanja narave skozi umetnost. Program je tako omogočil udeležencem pridobivanje umetniških spretnosti, hkrati pa je skozi razstavo in druge akcije širil ozaveščenost o pomenu trajnostnega odnosa do narave.

Udeleženci slikarskega študijskega krožka ustvarjajo likovna dela, ki poleg barv in lakov za svoj izraz vključujejo tudi naravne materiale, kot so pesek in kamni, različne vrste stekla, embalažna in okolju prijazna plastika, kavna usedlina, še uporaben tekstil in papir. Motivi so svobodni in vključujejo tako abstrakcijo kot realizem. Oboje združujejo v podobe z namenom, da nagovarjajo opazovalca k razmišljanju o obsegu in skladnejši rabi naših vsakdanjih dobrin, o njihovi trajnosti in spremembah namembnosti. V to je lahko zajeto vse, od embalaže do kavne usedline.

Akcijski cilji

  1. Organizacija razstave:
    • Priprava razstave umetniških del udeležencev študijskega krožka, ki je potekala v času Tednov vseživljenjskega učenja 2024. Razstavo si je bilo mogoče ogledati v prostorih Zasavske ljudske univerze (Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi), med 22. 5 in 7. 6. 2024. Namen razstave je bilo ozaveščanje o pomenu naših dejanj za ohranjanje narave tudi za prihodnje generacije.
  1. Organizacija spletne kampanje ozaveščanja o varovanju okolja:
    • Objava fotografij likovnih del na socialnih omrežjih Zasavske ljudske univerze in deljenje vsebin, ki se nanašajo na varovanje okolja ter povezava z objavljenimi likovnimi deli. Več vsebin lahko pričakujete v naslednjih tednih – in spoznate zanimivo in poučno ozadje nastalih del.

Študijski krožek Umetnost za zeleni jutri: Povezovanje kreativnosti in ohranjanja narave je res združil umetnost in ekologijo, kar je udeležencem omogočilo ne le razvijanje umetniških veščin, temveč tudi poglabljanje zavesti o pomenu ohranjanja narave za prihodnje generacije.

Utrinke z rastave si lahko ogledate v videu. 

PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji