• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
28.06.2024

Uspešno končani tečaji slovenščine in nove jesenske priložnosti

Septembra 2023 smo po poletnih počitnicah z navdušenjem in s pričakovanjem začeli izvajati tečaje slovenščine, saj so tudi udeleženci komaj čakali, da se tečaji začnejo. Ob začetku smo si zastavili cilj – omogočiti udeležencem, da usvojijo slovenski jezik skozi inovativne in učinkovite metode učenja. Naša vizija je bila jasna: ustvariti okolje, kjer bi se udeleženci počutili motivirane in vključene v proces učenja. Tečaje smo skrbno načrtovali in prilagodili potrebam različnih skupin. Samo v septembru smo oblikovali 5 skupin tečajev, potem pa še eno v januarju, marcu in aprilu. Vsi tečaji so bistveno pripomogli k izboljšanju jezikovnih spretnosti udeležencev in z zadovoljstvom lahko poročamo o uspehu naših tečajev in zadovoljstvu udeležencev. Njihov napredek in pozitivne povratne informacije so za nas največja nagrada. Navdihuje nas njihov trud in dosežki, kar nas spodbuja, da nadaljujemo s širjenjem znanja slovenskega jezika na najbolj učinkovit in prijeten način. Kljub vsemu pa je poučevanje na tečajih velikokrat predstavljalo izziv, saj so bili udeleženci jezikovno zelo raznoliki. Imeli smo udeležence iz Alžirije, Azerbajdžana, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Egipta, Indije, Jamajke, Kosova, Kube, Libanona, Severne Makedonije, Poljske, Romunije, Rusije, Srbije, Španije, Tajske in Ukrajine. Posebna zahvala gre seveda tudi vsem štirim našim predavateljicam, in sicer Sonji Lukančič, Katji Podbregar, Sonji Gutman in Tini Polajnar.

V okviru 180-urnih tečajev ZIP smo izvedli štiri skupine, v katerih je skupno sodelovalo 59 udeležencev, ki so tečaje redno obiskovali in jih tudi uspešno končali. Tečajniki so pokazali izjemno motivacijo in zagnanost pri učenju, kar je bilo ključno za njihov uspeh. Nekateri udeleženci so se odločili tudi za preverjanje znanja prek izpitov iz slovenščine na stopnji A2-B1, kjer so prav tako dosegli dobre rezultate.

V sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje RS, Območna služba Trbovlje, smo izvedli dva 180-urna tečaja Slovenščina kot drugi in tuji jezik – vstopna raven, ki sta bila namenjena usvojitvi jezika in izboljšanju jezikovnih kompetenc za boljše zaposlitvene možnosti. Skupno se je tečajev udeležilo 26 udeležencev. Nekateri med njimi so tudi že opravljali izpit iz slovenščine na stopnji A1.

Poleg tega smo uspešno izvedli še en 180-urni tečaj Slovenščina kot drugi in tuji jezik v okviru projekta Temeljne kompetence, druga skupina pa se bo nadaljevala v jeseni. 

Na tečajih smo uporabljali inovativne metode, ki pomagajo udeležencem, da se jezika naučijo hitreje, učinkovitejše in z večjim veseljem. Uporabili smo interaktivne igre in naloge, ki pomagajo pri izboljšanju slovničnih spretnosti in besednega zaklada, pomagali smo si tudi z aplikacijami za učenje jezika in s spletnimi orodji, ki udeležencem omogočajo, da vadijo kjerkoli in kadarkoli. Zelo radi so delali v skupinah, kar spodbuja govorjenje in socialno interakcijo. Veliko pozornosti smo namenili tudi učenju v kontekstu resničnih situacij. Spoznali pa so tudi slovenske kulturne znamenitosti, običaje, praznike, kulinariko.



Naši udeleženci so bili s tečaji izjemno zadovoljni. Edisona je zapisala: Tečaj je bil odličen. Naučila sem se veliko koristnih veščin za delo in življenje. Hvaležna sem, ker mi je tečaj zelo pomagal. Ko sem začela hoditi, nisem poznala nobene besede v slovenščini, zdaj pa razumem veliko. Fernando je dejal: Učiteljica ustvari zelo dobro okolje, veliko je tudi zabavnih trenutkov, hitro pridobite osnovno besedišče in način delovanja jezika. Oleksandr je povedal, da je bilo učiteljičine pozornosti dovolj za vse in da je po tečaju lahko komunicirati v vsakdanjih situacijah. Fatima pa dodaja, da tečaj priporoča vsem tujcem, saj jezik potrebujejo za življenje in delo v Sloveniji.









 
Vabilo k vpisu v nove tečaje


Se želite bolje vključiti v slovensko družbo, bolj samozavestno komunicirati v slovenskem jeziku, spoznati nove ljudi in ustvariti nove prijateljske vezi, se pripraviti na izpit iz znanja slovenščine?

Za jesen že napovedujemo nove tečaje slovenščine in izpite iz znanja slovenščine na vstopni in osnovni ravni. Vabimo vas, da se nam pridružite in izboljšate svoje jezikovne spretnosti v prijetnem okolju.

Prijave so že odprte, zato ne odlašajte in si zagotovite svoje mesto čim prej. Za več informacij in prijavo pišite na tina.polajnar@zlu.si ali pokličite na 030 366 778.
 
Veselimo se vašega vpisa in sodelovanja.
PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji