Pogoji za vpis
- starost najmanj 18 let,
- opravljena osnovnošolska obveznost,
- zdravniško potrdilo, da ni zdravstvenih ovir za pridobitev poklicne kvalifikacije.
Dokazila
Vsak kandidat s pomočjo svetovalke pripravi zbirno mapo ali portfolijo. Ta vsebuje:
- prijavnico v postopek preverjanja in potrjevanja NPK POMOČNIK NATAKARJA
- europass življenjepis
- fotokopijo osebnega dokumenta
- fotokopijo poročnega lista (pri spremembi priimka)
- fotokopijo zadnjega spričevala
- fotokopijo potrdila o opravljenem usposabljanju za pomočnika natakarja
- fotokopije potrdil o dodatnih usposabljanjih, ki se nanašajo na delo v gostinstvu
- referenčna pisma delodajalcev
- slikovno, avdio- ali video-gradivo, ki dodatno dokazuje usposobljenost kandidata.
Prijave zbira Zasavska ljudska univerza skozi vse leto.
Informativno prijavo lahko oddate
TUKAJ.
Po prijavi vas bo svetovalka za NPK povabila na individualno svetovanje. V pogovoru boste opredelili svoje interese in cilje na poklicnem področju, znanje in kompetence, ki jih že imate oz. jih želite pridobiti ter morebitne ovire pri usposabljanju in pridobivanju certifikata NPK.
Skupaj s svetovalko boste preverili izpolnjevanje posebnih pogojev in pripravili načrt pridobivanja dokazil in oblikovanja zbirne mape oz. portfolija.
Usposabljanje v sistemu NPK ni obvezno. Na Zasavski ljudski univerzi izvajamo 62-urno usposabljanje za vse, ki se želite naučiti osnovnih znanj za natakarskega pomočnika, obsega
osnove gostinstva:
- HACCP,
- ureditev pomožnih prostorov in prostorov za goste,
- vzdrževanje in čiščenje inventarja (perilo, pribor, namizna oprema in drugi pomožni strežni inventar),
postrežba:
- samostojna strežba po navodilih natakarja,
- pomoč pri postrežbi kosila pri prehodnih gostih po navodilih natakarja,
- pripravljalna dela in postrežba v točilnici,
- dnevni obračun v točilnici,
komunikacija:
- odnos do strank po pravilih poslovnega komuniciranja in bontona,
- pravilen način za reševanje posamezne reklamacije.
Kandidat, ki izpolnjuje posebne pogoje, se lahko udeleži preverjanja znanja pred komisijo Državnega izpitnega centra.
Komisija pregleda zbirno mapo in si ustvari splošno sliko o kandidatu in njegovih kompetencah ter potrdi, da kandidat izpolnjuje zahtevane pogoje.
Neposredno preverjanje poteka pisno (največ 60 minut) in praktično ter ustno z zagovorom.
Po uspešno opravljenem preverjanju Zasavska ljudska univerza izda certifikat NPK, s katerim so kandidatu priznane naslednje kompetence:
- ureja prostore za goste po navodilih nadrejenega,
- pripravi in uredi prodajni prostor glede na vrsto in zahtevnost obroka,
- po natakarjevih navodilih pripravi pogrinjke in uredi servirno mizico,
- čisti delovne površine z ustreznimi čistilnimi sredstvi ter ostalimi pripomočki za vzdrževanje čistoče pri delu,
- pospravlja inventar po odhodu gostov,
- namešča malo namizno opremo,
- razmešča mize in drugo opremo,
- pozna čistilna sredstva ter ostale pripomočke za vzdrževanje čistoče pri delu,
- pozna posamezne skupine strežnega inventarja, njihov namen in uporabo ter vzdrževanje,
- obvlada tehniko serviranja in deserviranja,
- zna pri zaključnih delih poskrbeti za urejenost jedilnice,
- samostojno čisti in ureja strežni inventar ter zagotavlja kakovost v okviru hišnih standardov,
- pripravi in čisti pribor, steklenino, porcelan, kovinske predmete in drugi inventar,
- pripravi in čisti pomožne, servirne in točilne mize, hladilne omare, servirne vozičke,
- čisti točilno mizo in naprave v točilnici,
- zna ravnati s čistilnimi sredstvi ter ostalimi pripomočki za vzdrževanje strežnega inventarja ter restavracijskega pohištva,
- zna izbrati primerno čistilno sredstvo glede na vrsto inventarja,
- zna vzdrževati higieno naprav in strojev, pozna ravnanje z njimi in upošteva navodila o varstvu pri delu,
- zna urediti malo namizno opremo, jo očistiti in skrbeti, da je redno dopolnjena in sveža,
- zna poskrbeti za urejenost točilnice in priročnih skladišč, pomožnih prostorov ter strežnega inventarja,
- streže pod natakarjevim nadzorom,
- dela v točilnici.