• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno

Začinimo trajnost: Raziskovanje trajnostnih praks samooskrbe

Na Zasavski ljudski univerzi je v sodelovanju z Varstveno delovnim centrom Zasavje potekal Študijski krožek z naslovom Začinimo trajnost: Raziskovanje trajnostnih praks v kulinariki. Skupaj z mentorico osmih uporabnikov iz Varstveno delovnega centra Zasavje, koordinatorko študijskega krožka iz Zasavske ljudske univerze in prostovoljko, so se 30 ur družili in spoznavali različne trajnostne prakse v kulinariki, ki so primerne za okolje v katerem živijo.

Udeleženci so na študijskem krožku spoznali, da je trajnostni način prehranjevanja eden od ključnih elementov trajnosti in obenem način življenja. Pogovorili so se o načelih trajnostnega prehranjevanja, kot so uživanje mesa le nekajkrat mesečno, izbira lokalne in sezonsko pridelane hrane, ekološka pridelava hrane, zmanjšanje odpadne hrane, shranjevanje hrane na primeren način in podobno.

Vsako srečanje so pričeli s pogovorom o hrani, izkušnjah udeležencev in jedeh, ki jih sami pripravljajo. Na vsako srečanje so udeleženci s seboj prinesli recepte, katere so preoblikovali po svojem okusu in jih nato preizkusili. Obenem je izpod njihovih rok nastala še knjižica receptov, ki so jo pripravili za širšo javnost. Knjižica je dostopna na povezavi (klik).


Besedo je potrebno nameniti tudi zaključnemu srečanju na katerega so vsi zelo ponosni. S pripravo jedi so pričeli že ob 8. uri zjutraj in sicer v kuhinji znanega kuharja Lojzeta Čopa iz Hiše domačih okusov Pr' Čop na Podkumu. Že ob 12. uri so na Podkum prišli povabljeni gostje, katerim so predstavili osem različnih jedi in domač melisin sirup z jagodami. Vsi prisotni so bili s kosilom zelo zadovoljni in kljub dežju, ki jih je pospremil iz Podkuma, so vsi odšli nasmejani in s polnimi želodčki. Ne glede na to, da so študijski krožek že uradno zaključili, so udeleženci že pričeli razmišljati, kaj bodo kuhali na naslednjem študijskem krožku. V skupini so se stkale nove prijateljske vezi in dobri odnosi, vsem pa bo izkušnja še dolgo ostala v spominu.

Pridruži se nam

12835 IZVEDENIH IZOBRAŽEVALNIH UR
8292 ZADOVOLJNIH UDELEŽENCEV
120 PREDAVATELJEV
* Podatki veljajo za leto 2018
PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Načrt za okrevanje in odpornost Arnes
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji